Branchen

4 Hero presenterar.

 

Branschen växer stadigt och en kosttillskottstillverkare har ökat sin omsättning från sju till 284 miljoner på tio år. Vanliga motionärer som går runt på gymmen med en proteinshake i handen har blivit en allt vanligare syn.

Utvecklingen är fantastisk. För tjugo år sedan var det bara kroppsbyggare som använde kosttillskott, men nu är det alla, säger Pierre Dahl, VD på Budo & Fitness.

 

 

Proteinpulver

 

Proteinpulver säljs som aldrig förr. Och burkarna innehåller också den mängd protein som leverantörerna uppger, visar Råd & Röns granskning.

För inte så många år sedan, innan Anki Sundin var aktivt tävlande och lyfte 107,5 kilo som mest, var proteinpulver mest en skygg produkt som bara fanns att få i små gymbutiker och som åts av ett fåtal hårt tränande idrottare.

Men sedan dess tycks det ha hänt något. Nuförtiden hittar du gigantiska burkar med protein att köpa i allt från specialiserade nätbutiker till närmaste hälsokost butik – bredvid kamomillteet och de fotriktiga sandalerna.

Burkarna är väl exponerade uppe på hyllorna, och det smaksatta innehållet marknadsförs som både nyttigt och nödvändigt. Reklamen vänder sig inte bara till den hårdtränande idrottaren, utan också till normaltränaren som ”behöver” komplettera sin kost med protein och, ja, till och med till den som snabbt vill minska i vikt.

 

Stor marknad

 

Ingen kan svara på hur mycket proteinpulver som omsätts i Sverige, men världsmarknaden är gigantisk – mellan 120 000 och 150 000 ton 80-procentigt proteinpulver tillverkas varje år. Arla är en av de producenter som säljer råvaran till företag som i sin tur smaksätter pulvret och säljer till konsumenter.

 

– Efterfrågan ökar med 5–10 procent per år. Vi säljer flera hundra ton per år, det mesta i Europa, säger Anders Steen Jørgensen, chef för Arlas affärsområde Nutrition.

 

– Marknaden är gigantisk. Och tyvärr tror jag att den är det just därför att folk i allmänhet kan för lite om näringslära. Till och med motionärer köper proteinpulver av olika skäl. Nu äntligen kan vi visa pålitliga siffror på en av de vanligaste frågorna vi får, nämligen hur mycket branschen verkligen omsätter, säger Mats Nilsson, vd på branschföreningen Svensk Egenvård i ett pressmeddelande.

Statistiken visar att den svenska genomsnittskonsumenten spenderar mindre på egenvårdsprodukter än sin finska motsvarighet och betydligt mindre än norska konsumenter. Samtliga produktkategorier växer stadigt med ett par procent om året. Sportprodukterna sticker ut som det segment med väldigt gynnsam tillväxt

 

– en ökning med 55 procent de senaste fem åren.

 

– Sverige har en stark tillväxt i jämförelse med övriga Europa, men har fortfarande en bit kvar för att komma upp i samma nivåer som grannländerna Norge och Finland. Branschen drar dock fördel av hälsotrenden bland konsumenter och i media, något som inneburit att man klarat sig bättre än många andra branscher efter den senaste finanskrisen, säger Stefan Anbro, Research Analyst på Euromonitor International.

Det såldes kosttillskott och vitaminer för 2 166 miljoner kronor i Sverige 2013, en ökning med 2,7 procent jämfört med året innan och med 24 procent jämfört med fem år tidigare.

Förra året såldes viktkontrollsprodukter för 587,6 miljoner kronor i Sverige, vilket innebär en ökning med 4,2 procent från året innan.

Växtbaserade läkemedel och produkter såldes för 2 116,6 miljoner kronor i Sverige år 2013, en ökning med 3,1 procent från året innan.

Sportnutritionsprodukter såldes för 905,8 miljoner kronor år 2013, en ökning med 4,9 procent från 2012 och med 55 procent jämfört med fem år tidigare.

 

-

KONTAKT

4 Hero LTD

27 GLOUCESTER PLACE

W1U 8HU LONDON

UNITED KINGDOM

info@4-hero.com